Godišnjica Nikole Čupića

КРОЗ КОСОВО 315

о = а ма њиви

Црквењак отвори северна врата припрате, уђе унутра, ја за њим и остали за мном. Одмах падају у очи новије царске слике Душанова и Урошева, чија се лица не виде, јер су им премазана. До њих одмах виде се: Немања, Свети Сава, Свети Сава трећи, Свети Арсеније, Свети Јеврем, Свети Јанићије | патријарх српска; 5 на западном зиду: Свети ПроФор пчински, Свети Гаврил лесновски, Свети Јован рилски и други. По осталим зидовима припрате виде се слике општих светаца. Чиниле су ми се ове слике лепе, јер први пут ступам у толико прочувену Грачаницу; ну кад сам ступио на врата праве Милутинове задужбине, нека ме језа подухвати! Други крој, друго зидање, друге слике, мислите да је све То живо! Ту вас обузме нека тајанствена сила и очарање, да не знате шта пре да гледате!

Један корак напред, и први стубови вас занеме. Гледате чудо једно. На првим стубовима ВИДИ се читава историја Немањића у сликама. Ступио сам још један корак напред и нашао сам се испод свода првих стубова између краља и краљице, т. ј. краља Милутина и краљице Симониде. Погледам десно, видим краља Милутина с Грачаницом у десној руци; погледам лево, видим краљицу Симониду; Подигнем главу горе, Видим Исуса Христа, који ратиреним рукама шиље два анђела с крунама у бриљантима да их положе на главе краљу и краљици. Ту сам се укочио од чуда и лепоте. Не знате шта је лешпе и знатније, да ли прекрасан сачувани цртеж, или жива историја.

Док сам се мало стишао од овога чуда, лепоте и тронутности, погледам мало боље око главе Милутинове,

СОнромах иладић усуди се и рекне му: Мин до сада несмо плаћадн никоме па не можемо ни теби, а ако нас не пропустипт, ми ћемо јавити паши у Приштиви.

— А, оћеш да јавиш паши, пасји сине! — Наџпишани пушком н обори га одмах. Други се разбегну, а разбојник ухвати шуму !