Godišnjica Nikole Čupića

314 кроз косвво

о сан сав

= = — ————_— = – == —

Прво се пређе доњи крај панађуришког виса, за тим се прелази долина Матичке Реке, па преко Ветрника већ се силази в прелази преко поља и села Ајвали. Чим се пређе ово село арнаутско одмах се појављују кубета Грачанице, а мало за тим и цео манастир. Путује се од Приштине до Грачанице највише један час и четврт.

Манастир Грачаница постоји на левој страни близу Грачанске Реке, а усред села Грачанице. У порти су три конака, један мутвак и неколико кошева. Испред великих западних црквених врата сада је сељачко гробље, а иза олтара се сарањују само свештеници и мушкиње из породице Ђака Ристе, о којем ћу после више говорита. Сада у манастиру станује један калуђер Агатангел а ту седи већ 40 година, па је изнемогао и једва је изишао из своје ћелије да се са мном поздрави. Службу врше три сеоска свештеника: два из породице Ђака Ристе и један други поп Димитрије, који је сада и домаћин манастира.

Кад сам ушао у црквену порту нашао сам прво учитеља, а по том је дошао кмет села Петар А. Поповић и свештеник ОЗарија Поповић, оба из породице Ђака Ристе.'" После обичних поздрава пођосио у цркву.

35 Домаћина попа Димитрија неје било ту, јер му пре једног дана беше погинуо шурак из оближњега седа Ливађа, те је тога ради отишао да га сарани. Тај младић сиромах жртва је разузданих Арнаута, нарочито муаџира (исељеника из краљевине Србије), који се грозво још свете Србима у пркос својих власти, и веле

бима: Ми ћемо сад овако, а кад вам дође ваш стриц (т. ј. Срби краљевине) радите овда шта знате.

Овај је мдадић пошао био с другарима из својега села у 'му по дрва, а продазили су, као и увек, преко поља где је тај љак. Тада тај пољак викне дрварима: Море рајо, сви ви који уда пролазите морате мн плаћати за сваки продаз по три гроша

кода, па онда можете ићи у планину и сећи дрва.