Godišnjica Nikole Čupića

БРОЗ КОСОВО 317

|

Е

хрисовуље намештена је Вертхајмова каса пре краткога, времена, у којој се чува оно мало сиротиње садашње Грачанице.

Над првим стубовима више слика краља и краљице постоји на горњем спрату једна празнина с прозорима дугачким и узаним, и види се да је живоцисана. Веле да је и ово црква, и да је ту стојао краљ 6 породицом, кад би дошао на службу, а кроз јужни се стуб излазило степеницама горе, ну сад су и та врата зазидана.

На Милутиновој су цркви троја врата, једна са, запада, која се сад управо налазе у припрати, и двоја. с бокова, али су северна зазидана. На припрати има. двоја врата са запада и са севера.

Стара грађевина има 5 кубета, једно на средини, а четири са стране, што представљају Исуса Христа и четири јеванђелиста, у потпуном византиском стилу. Кубета су покривена оловом од старина, а остала је црква скоро плехом препокрита, јер је пре 70 година Јашарпаша скинуо олово па покрио ћерамидом. На припрати је једно ниже и пошире кубе. Припрата је дозидана доста приближно по укусу главне цркве,

Црква је зидана споља од масивнога шаренога камена, а изнутра старинским танким широким циглама. По патосу св виђају још по неке велике и старе плоче, а остале је повадио Јашар-паша 3а своје воденице и амаме у Приштини.

На кубетима били су до скоро неки мали крстићи, који су раније стављани по уништењу старих. Ну пре краткога времена, баш 1874 године кад је добивен Ферман за препокривање Грачанице, онда је она нешто мало и споља оправљана и покривена плехом, и тада су стављени садашњи велики железни крстови на Ку-