Godišnjica Nikole Čupića

818 КРОЗ косово

5 ЊЕ не роди пне савезе ај у бб - и

бетима.'" Ове је крстове, по казивању Хаци-Витка Хаџи-Живића из Приштине, донео из Београда Аксентије Хаџи-Арсић из Приштине, а платили су их и приложили Грачаници: поменути Хаџи-Витко дао је 400 гроша за средње кубе; за друга три крста платили су Жива Делин из Грачанице, Вучко Пантић и Аксентије Хаџи-Арсић из Приштине по 300 гроша, а за пети крст не знадоше ми казати ко је приложио. Велики крст над припратом платио је Петар А. Поповић, садашњи кмет из Грачанице. да време препокривања и стављања крстова био је домаћин Хаџи-Коста из Приштине. Пре 1759 године манастир Грачаница био је пуст на сред села арнаутског, јер тада у Грачаници неје било ни једне српске куће, већ све сами Арнаути. Сигурно су Срби разјурени из Грачанице после грађења припрате, у шеснаестом веку, па се више несу ни враћали, нитв су се ту смели други Срби насељавати, јер су Турци у том времену разгонили Србе из богатијих главнијих места, а нарочито су их гонили из банзвне каквога споменика као што је манастир Грачаница. Тако су се, дакле, угнездили и населили село Грачаницу Арнаути и Турци.

У времену Бад је српска пећска патријаршија издасала, | кад је сано још на артији постојала, без значаја и власти, и кад се је живо радило у Цариграду да се тај патријархат придружи васељенском 7 Цариграду, онда је био ваадика Василије у Призрену.'"

„ ГУ хаввтате кога. где су грављени ози крстови и ко је токлошто одговориће: дошесени су Русије. (Ово су овако вочетсу гозоршљаи кред Турцамз само да заметит траг, ва Е очачво тако олгозарају.

'• Стара тоа Јозав вз Лшаљана прича да је био оаза дака Србва у При:рену Јашићије. Ја озши да је био тавеје дечавски калуђер Хаџа-јахарија, а зосле овога востао је Гре

у Већ