Godišnjica Nikole Čupića

352 осгаци СТАРИХ СРП. ЦРКАВА У БУМАВОВ. БРПВОЈ РЕЦИ

ја ЕШ сна = – бе

У Кумановској Кривој Реци има неколико села. Села су мала но насељена само Србима. Поља су ових села доста родна.

У селу Довезенцу“) има српска школа. Учитељ је Петар Чавдаревић. Има 37 ученика н три основна разреда.

ж

Кроз Кумановеку Криву Реку је, до 1574 године, док није саграђена железничка пруга од Скопља до Солуна, пролазио Дариградски шут.

Овај је пут водио из Куманова данашњим ЛПаланачким путем (источно од Куманова), па Клечовским путем, на село Клечовце,“) на Џанков хан (више Клечовца), за тим на „овезенце, Јачинце и Бељаковце: одакле силази на Криву реку, газио реку и излазио на данашњи Кратовски пут, десном страном Криве реке.“)

3) Довезенце је па левој страни Криве реке. Има 90 кућа. Као што смо споменуди има српску школу. Има стару, обновљену цркву Св. Сааса. Парох је сеоски Димитрије Поп-Јовановић. С-10 је између седа: Клечовца, Јачинца и Бељаковца.

а генералштабној карти погрешно је записано Бевјеранц2г.

%) Клечовце или Чаушћој (по турском), налази се на подножју Липовна, готово на самој Пчињи. Има 82 куће и то 56 српских а 26 турских. Само у овом селу, има у овом крају Турака, и то су само налбанти, ковачи и чиФчије.

Има доста развалина. Свакога се дана откривају старе 38дине. Пре неколико година открили су једну цркву сроџеку.

5) Јачинце је између Клечовца и Довезенца. Има 53 српске куће, Бељаковце је, идући од Пчиње иза Дозезенца. Има 75 кућа. ма стару цркву Светога Ђурђица. На генералштабној карти погрешно је забележено Бељакодње с десне стране реке, ваља да буде с леве стране, јер св налази с деве стране.

6) На данашњи Аратовски пут може се изаћи из Куманова преко неколико путова. Најпречи је и најлакши онај пут преко Старога Куманичева (данашња кумаповска паша), покрај Лашине чесме, па на Цчињу, више ушћа Криве реке (у Пчињу). Ту се ирегази Пчиња. на се иде десном обалом уз Криву реку.