Godišnjica Nikole Čupića

ОСТАЦИ СТАРИХ СРП. ПРКАВА У БЊУМАВОВ. КРИВОЈ РЕЦИ 353

ЕН јр — – - --—

У овом пределу има много остатака од старина срнских и старијих народа, који су га пре Срба насељавали. Ми смо прегледали три старе српске цркве у Кривој Реци, и овде ћемо их, само у неколико речи описати.

1) Бељаковачка црква.

Ова је црква у селу Бељаковцу. Налази се на једноме голоме брежуљку на крају села, и са њега је на догледу многим селима у Кратовској Кривој Реци. То је мала и проста црква. У дужини има само 15 а) ширини 11 обичних корака. Пред западним вратима

Одмах испод Коњушке цркве (описаћемо је мало час) постоји ва Кривој реци стари порушени мост. У старо време је преко овога моста водио пут за Дариград, или барем само за јужна места од Куманова. Тако исто овуда је водио пут из Куманова за Даланку,

риву Веју врањску и тако даље. Јер налазимо у Хрисовуљи Де чанскога (гласник српског ПИО друштва књига ХИ, одељак П, стр. 27) да је један пут од Куманова водио на Архмђаче (данашње Јачинце), на Бељаковце а сидазио на реку и ишао даље. — „Мегје Коџмановоу м радојевоџ коудћ оутеса богдањ спудија от ситнице оу камењ коњ постависмо на срба» баре такоре оџ цбстоу која греде од радојева на камик ком постависмо на поути. такорс дуљ брдо, на ддљ и на дблоу ками постависмо такоре по дблоу мегју коуманово и архидијаче оу камењ ком постависмо како поутљ излази изљ криве вбје такоре прдс аоут> оџ дољ. им оу дољ оу влашка коукишца. м паким дбломе оу поутб ком поутф слази мегју коуманово м међу бЂљакојевњ. на опогорђ право оу лескови ками. а с оне стране мегја от бђлакојевца на оугаљ по срба стљаа на камим ком ПИ отеско и от камене право оу рдкоу“.

Кроз Криву Реку је продазио пут и за Овче поље. Јеротије Рачанин, путник у Јерусалим, веди у своме путопису (Гласник српског ученог д шта књ. ХХХГ „Прилози к историји књижевности“), с почетвом ХУШ века, да је из Врања прошао преко дан. Новога Нагорича, код црве Свете Петке Трновске, н одатле изашао на Овче поље и тако даље. И данас води тај исти пут из Врањске Пчиње на Овче поље.

И Хаџни-Калфа или Ћатиб-Челебија (Спомевик ХУШ Српске Краљевске Академије, од Ст. ован спомиње путове кроз Криву Реку, а на по се и пут за Овче поље, — Овча-јоли, Оечепољски пут.

ТОДИЛЊИЦА ХЈУ 23