Godišnjica Nikole Čupića

72 ДР ВАТРОСЛАВ ЈАГИЋ У СРБИЈИ И У софији

Др Ватрослав Јагић родио се је у Вараждину, у Хрватској, године 1838. Он, као што по томе видиш, телесним рођењем својим припада оној поли југословенскога народа, која носи име Хрватско, а рођењем духовним, образовањем и радом својим, он је син Вука Караџића п брат Ђуре Даничића; он је слава Хрвата и Срба подједнако. Он тврдо верује да су Хрвати и Срби народ један, и да ће, у пркос свим сметњама, које долазе од незнања и заблуда, бити један, осем ако они сами баш не хтедну то да буду. |

Јагић је човек средњега раста, сразмерна“ развитка; оседео је више него што би, по годинама, дужан био, али је здрав, лак, крепак, и јунак на послу. Његово је лице благо и кротко, а очи живе и оштре, ма да најчешће гледају преда се. Целим телом својим он изражава неку смерност, неку смотреност и уздржљивост, али кад отвори уста и почне товорити, онда му је беседа као пламен; она реже као бритка сабља. Он никад не говори тек да време попуни; из његових уста избија буктиња која разтони таму незнања о предмету о ком је реч, која разговетно иставља истину пред очи!

Бистар да брзо ехвати што види и што чује, уман да тачно процени виђено и чувено, он јасном и одређеном српском беседом лије светлост на идеје и на ствари, и баш тиме свуда осваја слушаоце.

Г. Јагић је приспео у Београд 3 септембра у вече, и, одмах други дан, походио је евоје пријатеље и познанике, а ученици његови, који су га још на станици дочекали, нису јсе, тако рећи, ни растајали од њега.