Godišnjica Nikole Čupića

________ДР_БВАТРОСЛАВ ЈАТИЋ У СРБИЈИ И У софији (о

Ти пријатељски састанци, и негде обед а негде вечера, испунили су прве дане његовог бављења у престоници.

Септембра 7-ог, у друштву са г. Стојаном Новаковићем, Председником Министарског Савета; ст. Мишом Петковићем, Министром Грађевина; г. Љубом Ковачевићем, Министром Просвете, п Академиком г. М. Б. Милићевићем, извезао се је г. Јагић у Младеновац на ручак, а оданде су отишли еви ка Стојничкој Цркви, те прегледали камен са записом" који казује где је пао, пи душу испустио, Српски Деспот Стефан Виеоки, син Кнеза Лазара и Кнегиње Милице.

На оном светом месту, читајући срдачну тугу Бурђа Зубовића за „добрим, милим, и слатким Господином Деспотом Стефаном“, т. Јагић изјави жељу: да се камен са тако драгоценим записом унесе у цркву, како га време не би крунило п сатирало.

Ми се тврдо надамо да Министар г. Новаковић и Министар г. .Љ. Ковачевић неће дуго оставити ову свету старину да је време мало по мало троши, него ће што пре наредити: да се она унесе у пркву, и тако смести у сувоту.

Како је мили гост наш желео познати који крај Србије и, ако се узможе, отпасти и у Софију: то су се одмах јавила два му пријатеља, г. М. Ђ. Милићевић и г. Љ. Стојановић, да иду с њим.

План за путовање склопио се овакав:

Полази се из Београда железницом у Крагујевац. Оданде, на колима, путује се преко Груже у Краљево п у Жичу. Ако се могне, отићи ће се и

1 Запис тај објављен је у више списа. али ће, чини ми се. најпотпунији препис бити онај у Кнежевини Србији. стр. 286 п 237.