Godišnjica Nikole Čupića

98 ДР ВАТРОСЛАВ ЈАГИЋ У СРБИЈИ И У СОФИЈИ

= == ин _ОМНН_ ОДИ па --=== ===

преписивали с г. М. Б. Милићевићем, и ако се лично нису познавали.

После срдачне добродошлице, после поздрава, и питања за здравље, путници, е пријатељима, седоше у пајетоне (Фијакере) и увезоше се у Софију.

Још на самом мосту преко Искра путници опавише големи преображај који је извршен у Новој Престоници.

На том мосту стражаре, дан ноћ, четири голема бронзана лава: два гледе у поље, а два у варош. Даље, што се дубље улази у варош, наилази се на све ново: и улице, и калдрма, и куће тако су преображене да путник не може да позна ону варош коју је виђао ту 1879 и 1580 године.

Г. Јатић п другови му одседоше у Гоетионици Булгбарији, у собама 8 и 9.

Гостионица Љулгарија је врло близу Кнежеву дворцу, а лицем је својим окренута ка парку. Намештена је са свим јевропски. Чистоћа је у њој беспрекорна, намештај и послуга са свим су за хвалу. Само танки покривачи ноћу зебљичава путника, који види на Витоши како се снег бели, гоне да малко собу загреје, колико да умре студен у њој, да се ваздух просуши!

И као вршак напретка, рачуни се воде и пишу у Булгарији на немачком језику!

Одморивши се мало поеле ручка, Срби путници, са софиским познаницима, изађоше да прегледају Бугарску Престоницу, која као да је каком чаробном силом за једну ноћ из земље никла.

Том приликом, г. Милићевић и г. Љ. Стојановић, оставише карте у српском консулству, пошто је г. Консул на одсуству. Иза тога сви одоше Бугарском Министру просвете, г. К. Величкову.