Godišnjica Nikole Čupića

108 ДР ВАТРОСЛАВ ЈАТИЋ У СРБИЈИ И У Софији

У суботу, 15. септембра, гости су походили Музеј, који се већ пресељава у монументалну џамију са девет кубета, која је за ту службу красно оправљена; видели су и Библиотеку; опростили се с г. Министром Величковим, и с многим другим познаницима, па онда, на пријатељски позив, отишли су на ручак г. Ивану Несторову, главном пнжињеру у Министарству грађевина, који се, заједно са својом госпођом, необично радовате што може у свом дому као госте своје да види та три Србина. Он, с неком детињеском елашћу, причаше како је, још као мало ђаче, читао књиге г. Милићевића, а сада је срећан што тога писца види у својој кући, као госта свога. Г. Јагића је познао док се учио на страни, и сада је блажен што га прима у евојем дому.

Супруга г-на И. Несторова, млада и врло лепа госпа, како рекоше, родом је од некуд из наших крајева; она се бави Философијом Немачкога научника Ниче-а.

После обилнога, укуснога, и срдачно нуђенога обеда, Г-ђа домаћица замоли госте у библиотеку, да онде кафу приме. Том приликом, кроз мио осмејак, изнесе им албум, молећи да јој сваки по штогод за спомен запише.

Гости се нађоше пред приличном тегобом, али се жеља Г-ђе домаћице морала испунити.

Г. Јатић узе и записа :

Само име овога града (Софије) располаже и овако младе и овако лепе госпе да се баве философијом !

Г. Милићевић записа народну изреку: Кућа не стоји на земљи него на жени! !

Бадавиићља ос авасаве - оса вд отвао— == —