Godišnjica Nikole Čupića

ПРИЛОЗИ КО ИСТОРИЈИ КЊИЖЕВНОСТИ

~

Прилози ови припадају, управо, новијој историји књижевности, а састоје се из остатака библиотека двају Срба, који су, први у прошлом иу овом, а други у овом веку, живели и радили.

(остаци су ови, и по садржини, и по језику и ортографији, важан прилог за науку и књижевност, те ћу од њих овде поједине ствари само описати а поједине целе исписати, просто и без и каквога анализирања и упоређивања са осталима, у књижевности већ објављенима прилозима ове врсте, јер. као што једном рече наш учени професор Д-р В. Јагић, ми морамо у нашој књижевности још једнако само статистику оваке врсте радова водити.

И из биографија ће се видети, да Стеван Гезовић и Никола Ристић припадају оним нашим људима прошлога и овога века који су стизали да поред осталих, грађанских и свећеничких послова, а под оним тешким околностима, да се и књигом баве. А: из садржине ће се ових прилога, видети, и каква је књижевност и којим путем допирала у наше крајеве. Видеће се, тако исто, и каквим је се духовним производима задовољавао дух наших писмених људи, и тако даље.