Godišnjica Nikole Čupića

126 ПРИ. 1о3и Е · историји _БЊИЖЕВНОСТИ

а) Остаци библиотеке Стевана Гезовића

Остаци библиотеке Стевана Гезовића састоје се из неколико штампаних и писаних књига, од којих је само појединих одломака остало, а садржине су различите. И по овим се писаним одломцима види, да је у овим књижицама писало више руку. а приписујем их овде Стевану Гезовићу највише с тога, што су сачињавале његову библиотеку. Као што рекох, то су само одломци књига, али сен са њима може реконструисати библиотека Стеванова.

По ономе, колико сам могао биографију Стеванову чути и саставити“), он је се родио 1773. године у Беломе Пољу, на реци Лиму у Старој Србији. Отац му се звао ЛЏајо, а презиме Гезовић носила им је породица још од косовских времена. По њима је прозвато и село на Лиму Гезовац, које су његови стари населили још кад су се са Косова доселили.

Стеван је учио школу у месту рођења и у манастиру Дечану. Спремао се за калуђера, али му мајка није допустила калуђерити се због рашкопризренскога митрополита Јанићија. За што, нисам могао дознати.

Стеван је био син богатога оца. Икар је велику родбину и петорицу браће. Један од браће, Јанићије, био је евештеник у Џећи; Зарије је био учитељ у Призрену, а остала су браћа били трговци у Белом Пољу.

Стеван је у младости доста путовао. Без мало прошао је цело Балканско полуострово; задржавао се дуже у Сарајеву, а у Венецији је живео две године.

1) Вили“ Оеледе, лист за књижевност и политику год. |, број 5.

>