Godišnjica Nikole Čupića

938 Ееснафи У Скопљу

тестир. То се звало уста-оглу тестири (дозвола мајсторске деце).

Тулум тестири. Сем поменутих примера бивало је да је по неки мајстор плаћао еснафској каси и за своје дете за које се тек надао да ће се родити, само ако му је жена била трудна. То се звало тулум-тестири (дозвола нерођене деце). Ако би жена родила женско дете, онда улог пропада и не враћа се из еснафске касе. Тако је исто пропадао улог и оној мајсторској деци ако тај занат не изуче. Ова је олакшица за добијање тестира чињена очевидно да би се деца одавала изучавању заната а друго и за то што се ретко држао еснафски збор за добијање тестира.

даде-тестири. На оваким зборовима имали су права да мање плаћају за тестир и они млади мајстори и калфе, чији су дедови и оцеви били мајстори у томе занату. То се звало заде-тестири (племенска, дозвола).

Најзад од угледнијих мајстора бира збор једнога из почасти за халфа-башу, и преда му шарени штап да га из ночасти носи, за шта тај мора да положи еснафској каси три пута толико, колико полаже за тестир један млади мајстор, да“ле плаћа 900 гроша. Калфа-баша остаје са својим шареним штапом све до другога тестира.

Кад се све сврши, онда настаје чашћење и весеље по два и три дана. По свршетку весеља враћају се сви у варош парадно два и два. Том приликом калфа-баша се поноси својим шареним штапом улазећи у варош на челу те еснафске параде.

То је држање збора п добијање тестира (д0звола) за слободне радње у еснафу. Тестир у својем правом арапском значењу означава писмени доку-