Godišnjica Nikole Čupića

8 из СВОЈИХ УСПОМЕНА

гађај сопственим очима види, непресечно „Ура“ ! викао је.“'

Године 1941, дозван је академиски живописацд, Димитрије Аврамовић, и предано му је да новој цркви начини иконостас, п да је сву изнутра живопише. Аврамовић је тај посао довршио у јесен године 1545.

Новембра “, у очи Св. Аранђела, кад је и храм београдској цркви, било је у тој новој, потпунце живописаној, богомољи свечано бденије.

На по сата по заходу сунца, прангије с Калемегдана, и звона с високог позлаћеног торња, огласише почетак вечерњи, коју је служило седам свештеника и два ђакона, и која је, заједно е јутрењом, трајала равно четири сата! И црква и порта биле су пуне побожних Београђана.

Други дан, 5 новембра, Митрополит Петар, са дванаест свештеника пи шест ђакона, најпре је часну трмезу по пропису опрао п осветио, па целу цркву троносао, литију около обнео, и онда отпочео архијерејску литургију,

На овој свечаности били су: Кнез, Кнегиња, и сви ондашњи великодостојници земаљски.

Свеколико старање око грађења и украшавања ове нове лепе цркве са свим лаконски казује запис, урезани у мраморну плочу под часном трпезом у олтару :

Ко славу селтњих еднносуињих но нерар БАНИ Трону дул, Саил, н Свттаго Духа, водраднех Храм сен Кћ тесто скатихћ Хрхестратнговћ, но Вђ немљ

' Српске Новине од 1840, бр. 29, стр. 226.