Godišnjica Nikole Čupića

2 Митрополит Петар

Мелентије Павловић, онај што се онако славно на Љубићу, 1815, добошем рашчуо, први Митрополит Србин после Агатангела, Кирила, пи Антима, тројице београдских митрополита, родом Грка, преминуо је у Београду 11 јуна 1833. Његовом смрћу столица Архијепископа Београдског и Митрополита (рпског бејаше остала празна или удова, како се обично говори у таком случају.

Кнез Милош, . и раније науман да владике Србији узима само из народа српскога“, а не имајући у тај мах подеснога лица међу домаћим духовницима, обрати се знаменитом у оно доба Карловачком Митрополиту Стефану Стратимировићу, и замоли га: да му препоручи кога школованога Србина у монашком чину, да га узме за Митрополита Србије.

Стратимировић одговори Кнезу: да би за то достојанство могао најбољи бити Лавле Јовановић, који је рођен у Илоку, у Срему, 18 Фебруара 1800, а свршио је Гимназију, Философију, пи Богословију,

14. Новем. 1880. Кнез Милош је заповедио Панти Х. Стојилу : »да пише г. Кенгелцу архимандриту, и понуди га од Господарске стране, ако хоће овамо прећи. да ће га поставити Архипастиром“. Деловод. протокол 1530, Бр. 1797.