Godišnjica Nikole Čupića

14. из СВОЈИХ УСПОМЕНА

и који се већ тада налазио у Србији, и то баш као секретар кнежеве канцеларије, у Крагујевцу.

Кнез призове Павла, и каже му своју намеру.

Павле, кога су узгред буди речено, са његове лепоте, обично звали Јепи Паја, стане отклањати од себе кнежеву понуду, изговарајући се да је наумио женити се.

Кнез се слатко насмеје и, онако на свој начин, удари да разбије ту Џавлову сметњу: — Чиниш 'волико, ти си некакав чудан човек! Ја хоћу све жене да предам твојој власти, а ти одбијаш њих све за љубав само једне:!

Не зна се да ли је баш овај кнежев разлог, или други који претегао у Павловој памети, тек понуђени понуду прими пи, по наредбои кнежевој, оде у Чачак Владици Нићифору, који га замонаши, зађакони, зајеромонаши, и заархимандрити — све једно ва другим — последње четврти године 13833-ће.

Том приликом дано му буде име Метар, место крштенога имена Лавле.

После тога, Кнез Милош новога Архимандрита Петра опреми у Цариград, где га на Светог Николу, 6 декембра 1588, Патријарах Григорије поевети за Архијепископа Београдског и Митрополита Српеког.

По посвепењу, нови Митрополит вратио се одмах у Србију, и прву службу, као архијереј, служио је на Божић 1833, у Пожаревцу, где се онда Кнез Милош са целом породицом својом налазио. —

Беседа о захвалности, коју је на тој првој литургији нови архијереј говорио на изуст, чему Србија није била дотле обикла, како бележи ондашњи кроничар, штампана јеу Српским Новинама од тодине 1834, броју 3. стр. 8.