Godišnjica Nikole Čupića

592 из својих УСПОМЕНА

а. Карловачки богослови,

6. Кијевски семинаристи, и

в. Руски академици, то јест, они који су евршили Руску Духовну Академију.

Карловачки _богослови били су већ духовници у разним црквеним чиновима, обавештенији у свим дужностима и, готово сви, одлични у црквеном певању и правилу.

Кијевски семенаристи, налпи домороци, нешто бејаху незадовољни: критиковали су све што раде њихове колеге, а сами нису ништа боље показивали. У певању и правилу црквеном пак не само да се нису одликовали, него су још показивали да то ни у што и не цене

Руски Академици као туђини гледали су да се ни у што не мешају, а како још нису знали српскога језика, дружили су се само с онима који су говорили руски.

Ово трвење међу професорима, ма да није било јавно, није могло бити тајна ни за нас ђаке. Ми смо се о својим наставницима често разговарали. Свакад смо били расположени држати страну домороцима, земљацима својим, али, по неерећи, домороци су показивали у свачем врло мало такта, а сувише су жудели за неким великим службама. Често су осуђивали земаљске управнике што дају велике службе младићима који су се учили на западу. Таки говори њихови никад нас нису располагали да се за њих много заузимамо.