Godišnjica Nikole Čupića

ЖЕНЕ У ЗАДРУЗИ 39

Деобу по браћи воле оне жене које имају мање деце, или их и немају; а деобу по душама — траже оне у којих је више порода.

Кад се вуна тако подели, онда свака жена узима свој део, носи га, и оставља у свој вајат; по том је пере и реди даље како треба докле не отка сукно за одело свом човеку: и својим мушкарцима, а себи и кћерима преде и тка сукње, појасеве и кецеље, плете чарапе, назувице, итд.

Ако у задрузи има девојка на удају, онда се и њој из комуна издвоји део за дарове, који требају свакој девојци удавачи......

И конопља (тежина) тако се пето, као и вуна, дели међу женама.

Ево и о том послу неколико речи: Задружна кућа има свој хонопљак (који се негде зове конопљиште). Тај се конопљак пооре плугом као и свака друга кућанска њива. Тако пооран конопљак подели се, после, на леје, према броју ожењених глава у кући. Сваки задругар, са својом женом и децом, своју леју прекопава, груде разбија, земљу тириши, и удешава за сетву, па је сам и засејава ко„нопљаним семеном, које свака жена чува од лањске године.

Кад конопља сташе, сваки задругар своју леју бере и то, најпре белојку, па после ирнојку (семењаку). Гледа се да те послове око конопље сви задругари раде у једно време. Конопљу киселе сви задругари у једном мочиљу, а кад се из мочила извади и осуши, пренесе се кући, где свака жена свој "део трљи, гребена, перја, преде, кува, суче, снује, навија, п тка. Пошто се платно отка, свака свбју трубу бели, и реже ком што треба. Конопљано семе