Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ. ПОЛИМЉЕ,. МЕТОХИЈА 15

сјеверне од Веруше допуњавају исту Косу планине · Турјак, Округлица и Сарајевска Коса.

Ова западна коса, чим пређе Рашково Гувно изнад Лопата и брда Вилишта, грана се у трп косе од којих западна прелази Морачу и продужава се Црном Гором к Ерцеговини, јужна савија се к Птичу и Вјетернику и низ Братоножиће за током Мораче наставља се Мачаницом и свршава се пољем, и трећа сјеверна коса иде лијевом страном Таре на Мрчаву преко њенога врха Острвице, на Вучје која планина има неколико врхова, од којих су као највећи Спиљевица, Рогођед, Обла Глава и Нешрен, од Вучја иде даље Сињајевином на Јабланов врх и Шупљачу к Дробњацима и Дурмитору. Ова је коса и вододјелница притокама Таре и Мораче.

Сјеверне планине међу Таром и Лимом полазе пепод два врха комска у двије косе које је тако подијелила Дрцка од Матешева.

Сјеверна коса између Таре и Дрцке, може се назвати друга, она полази од Кома Љубанског, њу чине планине: Љубан, Рогами, Котич, Пецка, Кључ, и Јелењак; даље иду рупе: Марина, Тодина и Кајчина, од којих ова коса увукла се као какав клин у виду стријеле п свршава се у Матешеву, на утоку Дрике у Тару, на Ставке.

Друга је сјеверна коса и главна између Злоречице и Дрцке, Лима и Таре, она полази од Кома Здлоречког и свршава се Подбишћем п Мојковцем између Б. Поља пи Колашина; њу чине планине Штавна, Лиса, Бач, Јеловица, Турија, Криви Д0, Кључ и Бјеласица.

Све ове косе преко Таре вежу се Матешевом и све скупа чине низ богатих сјеверних планина.