Godišnjica Nikole Čupića

== да. БЕЊЉ РЈ =–„ ~ ве = т ЗОВЕ Б :24: У ЗР = = ВЛЕВБАВАЕ ЗОНУ У 75: Еола 4 4 иу

некада римски сенат 0 „уништењу Картагине '

Осим Фабрике чоја било је у Дубровниву н других Фабрика, као Фабрика стала (аг5 тигп). Божа. платна, сапуна. мастила; даље, ливница метала ин топова (за одорану града н Флоте) и т. 1.

Али до тада срећна звезда Дубровнива 5 ХУП-ом столећу почиње да га оставља, доБ га у почетку овог столећа са свим не остави. Још од ранијег времена Дуоровник је чешће страдао од потреса. а нарочито у годинама: 1451. 1452., 1520. н 1631. али најнесрећнији по дубровачку опћнну дно је потрес од год. 166“. (6-ог априла). Грозан је то потрес био, који је ову дивну варош претворио у рушевине, под којима изгуби живот Д0 5000 душа. К овоме придође у исто време и пожар. Боји уништи и оно што остаде. Тај ужасан земљотрес трајао је пуних 8 дана. Дубровчани истина прнону да се опораве нешто личним жртвама а нешто прилозима са стране. Ну иоред свега тога може се рећи. да је овај земљотрес уништио Дубровник имовно. а на скоро дошла је и политичка пропаст.

Кроз читавих дванаест столећа државничка мудрост „убровчана умела је да очува своју слободу и своју самоуправу. Дубровник је истина увек у неколико признавао власт нанзменце византијску, млетачку, угарску и турску. Међу тим, он је умео да ту власт ограничи, да буде тако рећи само по имену, а евоју унутрашњу самосталност увек потпуно да очува. Тек почетком овог века уништена је и сенка дубровачке самосталности, те је тако