Godišnjica Nikole Čupića

Из ПРЕСПЕ 259 _

једине ванприродне силе, тако да је зрно истине затрпано на дну сметлишта од многих предрасуда. За то треба вештак који би та бисерна зрна могао пронаћи и одвојити их од гомиле муља и песка, од вампира, вештица, вила ИТД.

Као што је свакоме познато, таких веровања има много.

· На пример, народ каже не ваља ноћити покрај вода, јер ту бораве виле и вукодлаци, па могу успаваном нанети зло и болест; не ваља крчаг оставити незапушен, јер се може вила или вештица у њ увући, ла ономе, ко је попије, срце ишчупати ; не ваља пити устајалу воду, нити се њоме умивати, јер се у њој виле купају, па могу нашкодити ономе ко им воду дира; итд, итд.

Дакле, народ зна да не ваља ноћити у близини воде, али не уме правилно протумачити њено рђаво дејство у ноћно доба на успавани човечји организам; зна народ да суд се водом не ваља оставити незачепљен као што и образовани знају, јер се може у њ увући какав инсекат или пасти трунке, те их човек не опази и попије с водом —; зна и то, да не ваља пити устајалу воду, нити се њоме умивати; итд. Али све последице што отуд произлазе он приписује вилама, вештицама и другим силама које су производи његове јаке маште.

Свуда у народу може човек наићи на овакве полупразноверице, да их тако назовемо.

Још су поменуте, и њима сличне, готово сасвим јасне, те им се лако може наћи прави смисао. Али има их доста замршенијих које ми знамо, а нисмо у стању бар писац ових редака не може, протумачити их, ма да би озбиљан рад око тога могао дати повољних резултата.

Хемијско дејство многих минералних извора приписивао је прост човек, а и сада. на више места у народу приписује, поменутим силама, па је створио предање које га учи да их далеко обилизи. А одредио је време у го-

је