Godišnjica Nikole Čupića

254 ГОДИШЊИЦА

Како су Турци освојили Цариград. — Кад је султан Мухамед опсађивао Цариград живео је у Цариграду неки дервиш (арабати — напуштени). Док су Турци ударали на Цариградон се молио Богу иговорио: Вурмаин Ђаур џикларми! (Немојте ми ударати ђаурчиће!), рукама је махао према топовима и ђулад се враћала у Турке. Кад Мухамед сазнаде да је дервиш свемоћан и да граду не може ништа учинити, клекне те отклања намаз') и дигнувши руке у вис помоли се Богу говорећи: Ја Алах. ја бентм, ја онн рухуни каб'з еиле! (О Боже, одузми или моју или његову душу!). Бог услиши Мухамедову молитву, те дервиш одмах умре, а Мухамед заузме Цариград. | Док су Турци опсађивали Цариград грчки цар Костантин пржио је крај мора рибу у тигању. Кад су му јавили да Турци већ наилазе у град, он рекне: Кад ова риба из тигања искочи у море тад ће Турци заузети Цариград. Чим он то изрече риба из тигања искочи у море и отплива даље. Прича се да и сад има у мору риба које су с једне стране пржене а с друге нису. То је остало од оних риба што их је цар Костантин пржио.“)

Ниш.

ђ) Намаз м. молитва, од турскога намаз, у обичном говору намаз. Мухамедовци имају на дан по цет намаза: 1. саба намази молитва која се чита у зору, 45 минута пре исхода сунца; 2. ојле намази, молитва која се чита 40 минута пошто сунце пређе подне; 9, икинди намази, трећа молитва коју држе на половини времена од подне до сунчева захода; 4. ажхлљшам намази, молитва коју држе 20 минута по заходу сунца; 5. јаки намази, пета молитва која се држи на два сата после четврте. (Ђорђе Поповић, Турске и друге источанске речи у нашем језику 1884. стр. 156.).

2) 7. јуна 1897. г. путовао сам у пиротском округу из села Моклишта у Осмаково. Са мном је путовао и тадашњи председник моклишке општине Жива Јоцић. Уз пут ми је између осталога Жива приповедао и ово: Мој отац Јоца Нешић живео је у младости пет