Godišnjica Nikole Čupića

из ТУРСКЕ ФОКЛОРЕ

285 Купина. — Купину сматрају Турци као проклету биљку. — Кад је Мухамед бежао од гоњења непријатеља саплете се у пољу на купину и падне, те га у · мало непријатељи не стигоше и не ухватише. Због тога он прокуне купину. Ниш.

Мачка и пас. — Турци више пазе на псе но на мачке. О томе постоји овакво веровање. На ономе свету излазе пред Бога и мачке и пси те казују како су их људи на овоме свету чували. Кад мачка изађе увек се жали. хако су је људи рђаво чували и како је гладовала. На то увек рекне пас: Кад је мени увек било добро код врата и у авлији, онда је теби морало бити јиш боље кад си непрестано била код совре и под

совром. Ниш.

година у Цариграду баш у време кад су'се дизали јаничари. Док сам био још дете, отад ми је причао много којечега што је у Цариграду слушао на и то како су Турци освојили Цариград. Кад су Турци напали на Цариград онда је у њему владао дар Костадин и парица Јелена. Султан наручи цару Костадињку у два маха да му преда царство, али га он не послуша. Онда му султан по трећем посланику пошље сабљу од букове шиндре и поручи му овако: Ако можеш овом сабљом царство да одбраниш, ти га немој предавати. Костадин узме ону сабљу погледа је и рече: Ја имам сабљу којом могу да пресечем калдрму од кремена девет педа дебелу, па ћу њоме царство да браним и ако га њоме не одбраним овом за цело не могу. Рекавши то баци сабљу од себе. после овога седне да пржи рибу у тигању за ручак. Риба је већ била с једне стране пржена, а он ће рећи: Кад ова риба из мог тигања изишла, онда мг Турци царство заузели! Чим он то рече, а риба из тигања искочи у море. Те рибе, која је с једне стране пржена а с друге није има и дан дањи у мору. Кад цар Костадин виде како риба искочи, предаде и себе и царство, али подвеза уговор са султаном да у Цариграду за увек остане грчки патријарх.