Godišnjica Nikole Čupića

_ ПАБИРЧЕЊЕ по КЊИЗИ ПРОФ. Д-Р БИХНЕРА

| | сл ср

нима природним и који се не смије и не може онако схватити као што га је схватио Бихнер. Онако друштво пчелиње као што схваћа Бихнер може схватити какав писац, који моралне поуке даје, а за природњака једнога таково је схваћање смијешно и управо је недостојно. Нијесу трутови ждероње, него су они мужјаци, носиоци сперме, матица је носилица јајњака и сјемењаче, а пчеле су носилице желуца, у којем се ствара, млијеч, оне су носилице органа за рад и за асимилацију. Сви скупа сачињавају цјелину, организам, који стоји под законима природним и једно без другога не може опстати. Истину дакле треба тражити, за истином треба тежити, јер то је задаћа науке. У природним наукама не смије се појетизирати, јер за БРАНА дњака је највећа појезија сазнање истине ').

Из овога се, што сам досад навео, види да је Бихнер слабо знао бијологију пчеле, јер није знао да, изабере писце пчеларске, на које би се могло сигурно ослонити. Да бисмо показали да је Бихнер слабо познавао живот пчелињи, навешћемо још њеколико пабирака из његова дјела.

Бихнер говори на стр. 270. својега дјела овако:

„Пчелари равликују вјештачко ројење од природнога. Вјештачке ројеве праве кад из најјачих кошница један дио народа на силу стресу у празну кошницу, добро га задиме и додаду матицу. Јадне се пчеле поплаше и у страху и забуни морају да се покоре вољи пчеларевој. Али при оваком суровом поступању наравно да је појезија пропала“.

Овако говори Бихнер, а из овога се види да он не познаје пчелу, да о нечем пише, што не разумије. Он вели да се пчела- мора покорити вољи и ћуди пчеларевој, а то је бијолошка немогућност. Пчела има особито памћење за мјесто и пчеле радилице т. ј. маторе пчеле, које излијећу на пашу, знају добро и памте своје мјесто тако, да кад за једну стопу даље метнеш кошницу, пчеле ће са паше летјети на оно мјесто, гдје им је била кошница, а не ће у своју кошницу, која је сада једну стопу удаљена од својега

) О овоме вид. Српскн Пчелар, година У.

) +. АД

и % , ПЕР РУМ" У 7 ар "И