Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИШЊИЦА 157

мјеста. Не ће се пчела покорити у овом случају вољи и ћуди пчеларевој, него се пчелар мора покорити вољи пчелињој, па метнути празну кошницу на мјесто пуне, те ће пчеле при повратку са паше управо у празну кошницу, која стоји сад на оном мјесту, гдје је пуна била. Пчеле дакле имају особито памћење за мјесто. Оне знају само за мјесто, а кад им однесеш кошницу на друго које мјесто, оне нијесу кадре при повратку са паше наћи више своје кошнице, него оно мјесто, гдје им је била кошница. Бијолошка је немогућност за пчелу, да може оно извршавати што би хтио Бихнер. А такође нема Бихнер ни мало право да је гоћез Уегтаћгеп прављење вјештачких ројева. Овдје није мјесто, али бисмо могли показати и доказати, као што смо већ сто пута и доказали '), да је вјештачко ројење исто што и природно, само ако пчелар зна и познаје пчелу и њен живот. Вјештачки се рој може удесити да буде бољи од природнога, само треба знати бијологију пчеле, што је Бихнеру недостајало, као што се јасно види из његова писања. Ко не зна бијологије ичеле, тај не може говорити ни о њеној духовној страни.

Бихнер говори на стр, 274. ово:

„ Увијек матора матица излази с првенцем. Али прије тога запљује она у матичњаке, из којих ће изаћи матице послије излета њена с првенцем. Али пчеле које све напријед виде и воде бригу о свему, не ће те ћелице да удесе, док год виде да матица носи трутовска јаја, јер кад се матица износи, онда ће бити тако танка и лака, да ће моћи с ројем излетјети“.

Овдје говори Бихнер како су пчеле паметне, како оне напријед знају шта треба радити и како се унапријед брину. Да пчеле нијесу таке мудрице, какве их

прави Бихнер, него да код њих такове ствари, као __ што се ова овдје спомиње, бивају по законима природним, да ту пчеле раде по инстинкту сасвијем несвјесно, казалисмо већ напријед. Овдје ћемо само то споменути, да није истина да матица носи трутовска, јаја за то, да јој стражњи труп буде лакши и тањи, да би тијем тобоже могла лакше излетјети с ројем.

ђ) Вид. Српски Пчелар, који нзлази већ осам година.