Godišnjica Nikole Čupića

Е | Е| РТУ

ПРИ ЕУ

ДР НИТИ У ХИВ '

о Ари И. 7:

УМРУ "ту

фр"

му ЛИ"

а

|

к ум

РАДУЈ Ри НИ ја

Њ ~

ГОДИШЊИЦА 163

тица ће им остати у животу. Гдје је ту егоизам 7 Кад бисмо ово са човјечанске стране схватили, онда нам се пчеле овдје показују, да су се за матицу жртвовале, да су живот жртвовале, да одрже матицу у животу. Какво пожртзовање! Баш противно од егоизма. Живот свој залажу пчеле за своју матицу. Али то, што чине, не чине по свијести својој, него по нагону, по инстинкту. Не чине дакле то пчеле из пожртвовања, него је тако уређен живот пчелин. Тако пчеле морају чинити. Као год што у своје вријеме морају трутови од глади да поумиру, јер им пчеле немају млијеча (хране) да дају, тако исто и пчеле морају матицу у зиму да хране до пошљедње капке меда само да одрже матицу. Нити се може узети први случај за егоизам, нити пошљедњи за пожртвовање, него су то закони, који владају у кошници, а пчеле по нагону својем морају их извршивати несвјесно.

Бихнер каже на стр. 314. ово:

» У раду су пчеле достигле највећи идеал комунизма, јер је рад као такав код њих потпуно слободан, без натјеривања и свака пчела ради онолико, колико држи да је доста и да је добро. Али зато ипак нема љениваца међу њима, јер опћи примјер утјече заразно на њих“.

И овдје свака ријеч Бихнерова говори против бијологије пчеле. Нити се у друштву пчелињем види коминизам, нити пчеле раде слободно, што хоће и колико хоће, нити утјече опћи примјер, да нема љениваца, него што бива у кошници, бива по законима природним. Не могу пчеле радити шта која хоће, него оне морају по инстинкту и према развитку својем радити оно, што је њима природа одредила. Најмлађе пчеле раде ово, старије оно, још старије друго и т. д. као што је већ напријед казано. Нити какви примјер утјече заразно

на поједине пчеле. Све пчеле раде према својем раз-

витку оно, што им је од природе одређено и не може

свака радити сваки посао, него онај посао мора ра-

дити, који према својем развитку може и мора радити.

Свака пчела мора радити хоћел нећел, у кошници

нема слободна рада, нити може пчела по својој вољи

радити колико хоће и колико може, него она мора ра1