Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИШЊИЦА 189

путник добија нешто хоризонта. Од „Хана“ кроз 15 минута стиже се на „Церањску Реку“, од које настаје мало али равно Слатинско Поље, а на њега се даље наставља Сочанско Поље. Ту је подневачка ибарска долина најшира; равница се нешто продужује и уз друге притоке Иброве, п уз Сочанску Реку до подножја онога огромнога брда, на чијој је каменитој стрмени стара сочанска црква. Од Церањске Реке па до Камена пи Јариња Ибар тече отвореном, плодном и најширом долином својом, која је сутескама издвојена у поља појединих села. То је остатак старе области Горњег Ибра који је до данас задржао своје старо име.

Долина је од Митровице до Јариња дугачка 40 до 15 километара или 3—9 сахати. На више места дуж Ибра познају се трагови старога или „краљскога“ пута. Осим Звечана има остатака од старих градова и то: у Сочаници стари град Галич, сада звани „Чивутан“ или „Чивутски Град“, а недалеко од њега на обали Ибра познаје се место где је био некада камени мост који је водио преко Ибра, јамачно, за стару Расу, данашњи Нови Пазар; има развалина звана „Градац“ између Тврђана и Улија; „Градина“ између Кајкова и Дрена подсећа такође на негдашњи град а пу Дрену познају се неке зидине од старих кућа. Тако. исто и на планини — Камили распознају се добро зидине од негдашњих грађевина, о којима — осим оних у Сочаници — нема никаквих прича ни предања.

Данас ибарском долином води само коњски пут · који су Турци за време српско-турског рата (1876—77) нешто поправљали, те са мало труда и трошка могао би се направити врло подесан пут за кола. Нема сумње, некада је овај пут био врло жив, јер се на више места познају дубоко усечени а паралелни трагови.

Стару горњо-ибарску долину са запада ограничавају огранци планине Рогозна, а с истока је од топличке и лапске долине омеђавају високе планине ко_ паоничке, којима је некада водио рударски пут, чији се трагови на више места п данас познају. Испод, Сувога Рудишта одваја се одмах, идући југо-истоку, венац планински, који се под именом: Влашке Равни, Туртелова, Стубице, Чира, Крста, Рајчеве, Горе, Лок-