Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИШЊИЦА [93

1876. срушена до темеља. Ту је била неко време и основна школа. Сва су ова села до 1878. године била насељена чистим српским живљем, који је у простоти својој, будући одвојен од главних путова и додира с осталим крајевима, живео и одржавао стари — патријархални — начин живота све до наших дана.

Неће бити на одмет да на овом месту, нарочито ради целине, испишемо имена и оних села која се рачунају у данашњу Шаљу, коју су некада такође насељавали Срби; али их данас нема, јер су њихова места, заузели и попунили Арнаути — Шаљани, од којих је овај крај — без сумње — и добио своје ново име. Тако Шаљи припадају ова села: Церања, Јошевик (3 куће арнаутске), Кошутово, Бистрица, Влахиња, Батајире, Овчаре, Ржана, Сељанце, Забрђе, Витушиће, Бајгора, Трепча, Мажиће, Рашане, Стари Трг, Засеља, Река, Гувниште, Трстена, Мељаница, Мађаре, Трлобуће, Баре, Караче, Жаже, Зјача, Бољетин, Тамниче, Лозиште, Липа, Орахово, Ново Село, Посома, Кичиће, Црнуш, Смрековница, Славковце, Лазови, Лисица, Ковачица, Весековац, Скровна, Прехтен, Шупковац. У Шаљу се рачунају премда су насељена Србима — и Шљивовица, Мирача, Гојбуља, Слатина и остала села до Вучитрна.

Неколико су од напред поменутих села данас у међама Краљевине Србије, и то: половина Црешњице, Станоловиће, Јелења, Планиница, Миоковиће, Заманица, Бело Брдо, Марушиће, Црнатово и Лескова.

Данас од староседелаца има нешто у Борчану, Сочаници, Слатини, Брзанцу, Рудманцу и Јелакцу [око 5 кућа), а остали су се 1878. године иселили у ново-ослобођени крај, у топлички округ. Народ беше чисти Србин, вере източно-православне, здрав, чедан, врло вредан и марљив; занимао се је подједнако и земљорадњом и сточарством, а живео је патријархалним животом. Од занатлија имало је вештих дрводеља, мутавџија и тервија, који се такође на дому занимаху земљорадњом и сточарством, јер од заната не би могли живети, пошто не иђаху далеко у печалбу. Осим земљанога посуђа гвожђарије што су куповали, остало све што им је требало у кући и за кућу израђивали су сами укућани. Нарочито вредно је споменути да се је женскиње од-

ГОДИШЊИЦА 18