Godišnjica Nikole Čupića

КРАЉЕВИЋ МАРКО 83

И вас гријех тебе духовати: Да си проштен овота свијета!“

У песми из Петрановићеве збирке Марко такође долази крвав пред цркву, пошто је погубио бродарицу вилу, од које је пропиштало мало и велпко, јер ником није давала воде да се напије. Кад игуман изиђе из цркве, па му Марко исприча шта је учинио, овако му игуман рече:

Благо теби, Краљевиђу Марко! Благо теби и ко те родио: Кад с' јунаштво тако учинио, Ти си бољи севап задобио, Него да си цркву саградио!

5. Марко јако поштује народне и верске обичаје, и узима их у своју моћну заштиту против силеџија Турака, који покушају да их обесвете. Он ревносно слави своје крсно име Св. Ђурђа; често се прима венчанога и крштеног кумства, или и деверства и старешинства у сватовима, као што је познато из већег броја народних песама. Мотиви, како Марко слави своје крсно име, обрађени су и у маћедонским песмама. Овде ћу поменути песме:

Вук. П, 68., 71. и 61; Вук. УД, 20; С. Милут. 35; Маћса

о, 59: Бр. Милад. 102. и 197.; Јорд. 46.; Качан. 134., 136., 149. и 167.

У своме домаћем животу Марко је обично скроман, храни се п живи просто, често једе само „сува хлеба и главицу лука“, залажући их рујним вином. Ади своје крсно име Марко вазда проводи величанствено, с гостима за сјајним и пуним софрама, не жалећи ни блага

"ни труда да што боље госте почасти. О томе имамо

најбољи пример у Вуковој песми „Марко и Бемо Брђанин« (П, 68):

Славу слави Краљевићу Марко, Славу слави светога Ђорђија. У Марка су многе узавнице: Двјеста попа, триста калуђера И дванаест српскијех владика, И четири старе патријаре,

Од осталог ни броја не има. Све му доста пива и јестива...