Godišnjica Nikole Čupića

КРАЉЕЉИЋ МАРКО 89 Докле је отац лукав и превртљив, зао и осветљив, властољубив и користољубив, не бојећи се ни душе ни образа, па ни самога Бога истинога; дотле је син Марко честит и скроман, тврд и постојан на вери, добра срца и човечан, праведан и несебичан, вазда готов да погине за част и образ. Вукашин је израз најгрубљих мана, а Марко најлешпих врлина.

7. Народна нам појезија сасвим у друкчијој боји слика односе између сина Марка и мајке Јевросиме.

У Марковим односима према мајци имамо најбоље објашњење за извор свих оних врлина Маркових, које га чине великим и славним. За све своје добре особине и врлине Марко има да захвали само својој мудрој и племенитој мајци. Њу је народна појезија уздигла као узор мајке, жене и краљице. Марко је према њој вазда син послушан и љубазан; а мајка њега воли, поучава га, хвали га и поноси се њиме.

О карактеру ове племените мајке и њеном опхођењу према Марку имамо довољно података у великом броју народних песама:

А о ара ва аб ЈИси тег Вук МЕ ла ВР офа +.

Бр. Јов. 16., 34., 35. и 36.; Гр. Николић, 255. 4“ Поц., 1: Богишић, 85. Филиц. 19., 30., 32., 33 и 70.;

С. Милут. 119. и. 147.; Јастреб. 70.; Јордан. 1. и 4.; Бр. Милад. 147. и 105.

љои-:25:

још кад је Јевросима била девојком код брата војводе Момчила, народни је певач изнео као сестру одану и пуну племенитих врлина, у контрасту према неверној љуби Момчиловој. Од свих многих варијаната овога мотива, којих пмамо и међу песмама из Старе Србије и Маћедоније, најпознатији је варијанат из Вукове збирке, песма о уженидби краља Вукашина,“ која се може сматрати и као једна од најлепших песама у народној појезији.

У помпињатој песми а „Урош и Мрњавчевићи“ имамо дивну слику ове племените краљице и

____ мајке, која, запостављајући личне користи од царске __круне на глави свога мужа, Вукашина краља, овако