Godišnjica Nikole Čupića

БУГАРСКО-СРПСКИ РАТ И ОНОВРЕМЕНЕ КРИЗЕ 1885 — 1886

МЕМОАРСКИ ЛИСТИЋИ СТОЈАНА НОВАКОВИЋА

— Ф"еф—

Главни периоди Кад се хоће да пише о српскоу владавини Краља бугарскоме рату од 1885, предмет се се тај не може одвојити од краља Милана, који га је смислио, водио и закључио као своју потпуно личну политичку акцију. Не зна се, и може. бити да се неће никада ни знати какви су лични планови краља Милана били везани с тим ратом. Али ће се брзо видети да су ти планови били од значаја. Њих сад можемо мерити једино оном урвином која је настала после њих у краљевом приватном животу, и · која се, по том, у јавном животу свршила абдикацијом 92 Фебруара 1889.

Да би се боље видела чисто лична политика покојног краља у овој политичкој авантури, потребно је узети на око целокупну владавину краља Милана.

Три су главна периода у тој владавини.

Први је период ратова за независност и ослобођење (1875—1878). Ту је краљ (онда књаз) радио с људима Либералне Странке под вођењем пок. Јов Ристића. Рат је постигао Формалну независност Србије с малим раширењем граница. Место ослобођења, отишла је 1878 Босна и Херцеговина под аустријску окупацију; на истоку је створена Бугарска, а у Старој Србији и Маћедонији начинило се стање за српски народ убиствено. Положај Србије променио се из основа, и оно

ГОДИШЊИЦА ХХУП 1