Godišnjica Nikole Čupića

ПР и" Пн О ЦИГАНИМА У КРАЉЕВИНИ СРБИЈИ 349

свирачи још пи занатлије у другом каквом занату: пли су ковачи, или клинчари, или коритари, или земљорадници, али су поред тога јоши свирачи. Но као што рекох по варошима има Цигана који су само свирачи.

Свирање сам метнуо на послетку због тога што га и не треба сматрати као занат већ као неки особити дар којим су Цигани одарени и који они сматрају да је изнад свакога посла. Свирање је општи цигански дар, кога има у свих њих ма које врсте били и ма којим се другим запимањем бавили. Ретко који Циганин да није свирач. По неки и не иде да свирањем зарађује, али тек зна макар и најмање свирати.

Циганин свира од детињства, гледао сам децу од 5—6 година која знају врло лепо свирати у виолину, а научила су или сама или од старијих другова или од родитеља и то свирањем и угледањеом без икакве методе и система. — Најпре купи мајка детету најпростију виолину (од пет динара) и оно с виолином иде те се игра с осталом децом и то понајвише играју свадбе при којој је оно свирач. Сем овога дете по цео дан слуша свирање од старијих, те научи по штогод и свирати и штимовати виолину. Чим то научи одмах по варошима иде и свира по најмањим и најпростијим кафанама и тако добије по који грош. Доцније ступа у какву бољу свирачку дружину, у којој је дужно цело друштво слушати без награде, сем што добија храну. Кад већ и ту изучи добија део награде. — За овакве почетнике и виолина се друкчије штимује, да не би кварила хармонију, а и он да би лакше могао учествовати у пратњи. То се штимовање састоји у томе што се почетникова виолина штимује за кварту дубље од осталих виолина, тј. од обичног штимовања. На тај начин на почетниковој виолинн д жица дала би тон а: 0 жица дала би тон а. А: жица дала-би тоне ;Е жица даје тон ћ.

По варошима Цигани свирају у ове инструменте : виолину (ћемане), виолу (прача), контрабас (бари ћемане), бубањ (давули), добош |(тобоши)')

Петорица до десеторица који свирају у ове инструменте саставе дружину, кумпанију, како они кажу,

') Гудало зову чила, а штимовање дузен.