Godišnjica Nikole Čupića

ЖУПА КОНАВЛИ

369

била дата Радичу Санковићу.) Нешто мало касније на молбу краља Твртка П и овога веће изабра за властелина и већника свог и дарова му кућу у Дубровнику са земљом у Приморју, која је пређе била краља Остоје.“)

Променом на босанском престолу није био задовољан краљ Жигмундо. Нови краљ Твртко П беше изабран без икаквог његовог учешћа а штићеник му Остоја свргнут и затворен у Бобовцу. Ради угледа круне угарске и њеног утицаја на ствари у Босни, тако није смело остати; није се смело допустити да штићеник угарског краља остане као сужањ затворен у Бобовцу, а да се ништа не предузме 'за његово ослобођење и повраћање на престо босански. Диже с тога Жигмундо велику војску и с три стране удари на Босну. Појединости те војне нису нам познате, али се зна, да је угарски краљ наишао свуда на жив отпор и једва успео да заузме град Сребрник.

Незадовољан оваквим успехом, стаде се Жигмундо, у половини 1407., спремати за нови поход на Босну, па, не осећајући се сам довољно јак, нуђаше у ту сврху савез Млецима. У Босни се знало шта се спрема, те се и тамо чинило све што се могло, да се непријатељ омете у својим плановима и намеравани рат осујети. Јуна 23 извештаваху Дубровчани свога заштитника Жигмунда, да су чули да је у Босну код Хрвоја стигао изасланик турског цара, даће за тим поћи у Угарску да ради на измирењу.“)

Међу тим рат се није отклонио: у августу те године Жигмундо с великом војском навали на Босну и стане продирати у два правца: ка Бобовцу и долином Врбаса. Напад је био тако силан и успешан, да. се у Дубровнику мислило, да се Босна овај пут неће моћи одржати пред силом угарском, те почетком септембра, изаслаше поклисаре у Босну, да угарском краљу честитају постигнуте успехе. Предвиђајући да би могло доћи до деобе босанске краљевине на угарске великаше и приврженике, ако би Жигмундо успео да је сасвим покори, пи желећи да себи обезбеде оно, на што су држали да имају права, Дубровчани препоручише

1) Моппт. Зегђ. ст. 257—960. 2) Моп. Зетђ. ст, 261. 5) ррроша«. ст. 172. _

толИШњит ДО ОЗЕ МЕ Пи св а а На бал пи ЕЈ ћи: 2 Ра рани а аи