Godišnjica Nikole Čupića

га сл

БУГАРСКО-СРПСКИ РАТ И ОНОВРЕМЕНЕ КРИЗЕ

посланства на страни извештена. М Гарашанин је 8-ог "октобра објаснио лосланствима за што краљ није примио Грекова, као што је напред наведено.

Истога дана јављао је Ј. Грујић М. Гарашанину како је од турског министра иностраних дела сазнао да је дан пре, т.ј. 5/17 октобра, разаслан одговор на горе споменуту прву заједничку ноту великих сила од 2/14 октобра, о којој смо напред говорили. Овом нотом Турска је тражила од сила одлазак кнеза бугарског из Пловдина и одржање Берлинског Уговора.

Пошто је одбијање мисије Грекова свак схватио „као половину објаве рата; пошто је то тако схватио нарочито кнез А. Батенберг, и Порта и Европа, јер се одмах почело журно приправљати остварење праве конференције у Цариграду, а на Србију се почело деловати дипломатским путем да расправу конференције причека — у тој је прилици био најзгоднији тренутак и за праву објаву рата и за улазак с оружаном силом у Бугарску од стране Србије. Кад је већ краљ Милан присвајао себи улогу Европе да расправи овај балкански заплет у смислу у ком је сам мислио да треба, и кад се тада већ знало да Европа не дели мисли краља Милана, није требало онолико оклевати и пуштати непријатеља да се спреми. Јер као што тада Бугари нису били спремни, кнез би се А. Батенберг _ или одмах вратио, или, ако би краљ Милан и у Бугарску ушао, пут би му био отворен до Пловдина с веома малим трудом. А чим би се сриска војска примакла, Софија, кнез А. Батенберг би био збачен. Шта би после било, само могу бити нагађања.

Шта је био узрок да се овако згодан моменат, какав се после никада није јавио, пропусти, непознато ми је.

Време од 6-ог октобра (мисија Грекова) до 2-ог новембра (почетак рата), равних 27 дана, Бугари су "провели у најживљем спремању за рат са Србијом. Њима је сваки дан био драгоцен. Шта су наши радили, једва се да објаснити. Европа се већ била изјаснила да неће да раставља Бугаре; султан и Турска нису хтели сами за то ни Ффишека да испале. Ако је краљ Милан мислио да је једина расправа =Бафиз Фио апфе, могао га је у времену 6-ог октобра без по муке

,