Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИШЊИЦА

> љају свој властити Берлински Уговор на тачки Источне Румелије, да га васпостави он и да силе натера да га

васпоставе. Да се то постигне, требало је разбити Бу-

гаре пи ући у Софију. Краљ Милан као победник могао је из Софије ово све диктовати. И ако се политика иначе не би изгубила на каквим другим странпутицама, пређашње првенство Србије за многе би године било повраћено на Балканском Полуострву. | Али кад би се то догодило; кад би краљ Милан

самим својим уласком у Софију збацио кнеза А. Ба-

тенберга, казнио га за пловдинску неупутност, и тиме упразнио бугарски престо, начинио би се положај, из кога би сама собом ницала мисао о персоналној унији српске и бугарске круне, и ако, може бити, краљ Милан на то није ни помишљао. Идеје кнеза Михаила ту би се опет избациле на светлост реалне политике.

Положај је кнеза А. Батенберга и иначе био више него поколебан. Овакав би га окрет војне шчистио. И онда би Европа имала да размишља како да прими састав васала (као кнеза Бугарске) и независног владаоца (као краља Србије) у краљу Милану. Пошто положаји имају своју засебиту логику а успеси отварају изгледе и прохтеве који се често не слуте, питање је како би и краљ Милан са својим целокупним легитимитетом мислио о Источној Румелији, кад би био у СоФији он сам кнез Бугарскег У таквом положају, свакојако би и то било на реду. И онда би пред Европом било питање како да саставе у једном лицу: краља Србије, кнеза Бугарске и губернатора Источне Румелије 7.

ж

Бр 4 венска Ми смо напред. напоменули_ миКонференција у Ца-

риграђу. Пропуштена СУЈУ Коју је кнез Александар одрезгодна прилина за по- · ДИО министру Грекову, изашиљући га четак рата. Траже- краљу Милану.

·- ње 2 РНР : 7 . • Њ изговора за рат. Мисија је та, имала. да, се из-

врши 6-ог октобра. Тога дана је кнез А. Батенберг

замолио краља Милана да прими у поверљивој мисији његовог бившег министра Грековг. Депеша је кнежева стигла у Ниш у вече, а краљ је Милан одмах одговорио да мисију не прима. Одмах су о томе наша

~ (а и а "да