Godišnjica Nikole Čupića

БУГАРСКО-СРПСКИ РАТ И ОНОВРЕМЕНЕ КРИЗЕ 43 се горе наведени људи нису позвали у Ниш, сви заједно, или један по један, него су им питања послана из Ниша преко краљице Наталије. Али је љубав унутрашње политичке игре учинила нешто добро краљу; разгалила га је и лишила га очајања и сувишног мишљења на абдикацију.

Краљица Наталија веома љубазним писмима позове горе именовану четворицу у двор у вече !!1!-ог декембра. И М. Гарашанин је био дошао пз Ниша. Конференција се почела Гарашаниновим излагањем ситуације. У том излагању М. Гарашанин је казао: да је с муницијом оскудно и да нема изгледа да се њоме можемо осигурати на сваку случајност; да је несигурно хоће ли и топовска муниција бити на месту кад би затребала; да тога ради није сигурно ни то хоће ли се моћи војска обучити новим топовима барем онолико колико треба за рат, и, на послетку, да је војска и иначе непотпуно образована. Ови су разлози били одсудни, и политичка страна, коју смо ми и сами могли знати, мање нам је вредила. С тим обавештењем положена су нам три питања:

же Којим, правцем треба Србију у напредак водити у садашњој балканској кризи 7

2. Којим правцем треба подесити унутрашњу земаљску политику наспрам целокупне унутрашње ситуације, како су је створили последњи догађаји 7

3. Да ли садашња ситуација захтева да и Краљ, или Краљ и династија абдицирају 2

Ми смо се били договорили раније да поиштемо времена да се међу собом договоримо шта да одговоримо ва питања која нам се полажу и да их претресемо. То нам се одмах и одобрило. Тако се за тај посао уговори један састанак 12-ог декембра код Ј. Ристића а други 13-ог код М. С. Пироћанца. На састанку код Јов. Ристића претресано је цело питање спрам онога што смо ми знали и спрам онога што смо сазнали у тај мах од М. Гарашанина. Пошто се очекивао одговор на писмено, договоримо се да скицу пишемо Ј. Ристић "и ја, па да је другога вечера код М. С. Пироћанца претресемо и утврдимо, тако како бисмо је могли предати |А-ог декембра по обећању.