Godišnjica Nikole Čupića

= пита“ Са ди 5" ми 7 А ка ги

14 ГОДИШЊИЦА

О трећем питању, о абдикацији краља или династије, било је озбиљнијега разговора. Радивоје Милој-

ковић рече да он никако не мисли да на то питање

дајемо одговор на писмено. „ја не дајем, рече он, та„пију од главе; ја не знам шта би се могло чинити „2 таквим потписаним одговором. Не бежим од одго„вора. Хоћу да говорим и о томв Али о таквом се пиутању може говорити само усмено, очи у очи. Ми то „сад да кажемо као одговор на треће питање, па краљ унек заповеда кад му је угодно дати нам прилику за „тај разговор.“

Право да кажем, на овако што ја нисам ни умео да мислим. Али када данас, после 22 године, где сам од горе поменуте четворице ја један још у животу, хладно размислим о овоме послу, не могу да се отмем сумњи да од нас четворице краљ Милан није тражио ни савет ни мишљење, јер то никада није био његов обичај, него да је уз привидно тражење мишљења у првом и у другом питању, ово треће питање било главно и да је било клопка за нас. Јасно је да је краљ Милан сумњао у преговоре М. С. Пироћанца и Ј. Ристића.

Могућно је да је мислио да се они не тичу толико

Србије колико његове коже, и као што обично у таквим приликама бива, уображавао је о томе и што је могло и што није могло бити, заборављајући да је сам свему повода давао.

Довољно да онда сва четворица нађемо да је напомена Рад. Милојковића врло умесна и врло оправдана, и усвојимо је без речи. Да су пак мисли о неповерљивим расположењима краља Милана тачне, посведочило се многим гласовима који су се после проносили, како је краљица Наталија радила у то време против свога мужа, с намером да она узме власт и намесништво у своје руке.) Ја сам онда прилично често

") Др. Мих. Марковић Моје успомене стр. 857 правдајући краља Ми-

лана што се плашио побуне у земљи. говори: „Истина је, да му није ни било лако, јер сем побуне у земљи, чак и његова жена, краљица Наталија интригира против њега, и помоћу извесних стравих и наших политичара ради на томе, да краља свргне с престола, свога малолетног сина прогласи за краља, и до његовог пунолетства она управља земљом!«“ Наводим шта се онда говорило у круговима противним краљици Наталији. Краљ. је, очевидно, увек лаковеран за овака оговарања, узео озбиљније те гласове. И у њима је, поред осталог, један од извора развода, који је упропастио династију. Вреди да се данас напомене како су они који су ово разносили, издавали себе за највеће династијаше!

ок