Godišnjica Nikole Čupića

~

БУГАРОКО-СРПСКИ РАТ И ОНОВРЕМЕНЕ КРИЗЕ 55

Мир с Бугарском. Послови мира међу Србијом и БуПитање о владиу — гарском ишли су даље својим обичним РРЈУЈЕ током. Пред што се утврдило све што треба за те преговоре, султан 21 јануара одобри сједињење Источне Румелије с Бугарском на начин што је кнеза бугарског поставио за губернатора Источне Румелије, с тим да тобоже све друго остане онако као што је прописано Берлинским Уговором. То је копрена којом се покрило збафиз дио апфе. Разуме се да нико ни тада ни по том није водио рачуна о ономе шта се радило под том копреном, и уједињење, против којега је дигнуто српско оружје, постало јо и по дипломатској Форми свршена ствар. | |

Остало је да се сврши и мир међу Србијом и Бугарском, па да Велике Силе све потврде својом конФеренцијом у Цариграду. Одмах по том састали су се у Букурешту и делегати Србије, Бугарске и Турске да уговоре мир. И то се свршило 19-ог Фебруара 1886. Остатак Фебруара употребљен је био за мере о распуштању војске и повраћаја потпуно редовнога стања.

Иза тих послова дошла је на ред и расправа с владом. М. Гарашанин је дао оставку, и краљ је почео преговоре с политичним људима. Јов. Ристић се, доиста, истакао као господар ситуације. Једно време се већ сматрало као свршена ствар долазак на владу либералног министарства с Ј. Ристићем на челу. У преговорима се краљ и Ј. Ристић нису могли погодити о буџету министарства војног. Постављало се као начело да се штедњом васпостави буџетска равнотежа, али је краљ ограничавао штедњу у министарству војном захтевом да се тај буџет не сме смањивати испод !4 милиона. Краљ Милан је том приликом, !3 марта 1886, звао на саветовање и М. С. Пироћанца и мене.

Противно моме обичају да не бележим што се кад разговарам, о овоме сам разговору побележио што је главно одмах после аудијенције код краља.

У своме разговору о ситуацији краљ је истакао као главно балканско питање. Казао је како је сад на дневном реду балканско питање, како иза овога успеха бугарског ваља очекивати даље кораке: проглашење независности Бугарске, кораке у Македонији, којом би

– се постигло потпуно извршење сан-стефанског про-