Godišnjica Nikole Čupića

56 ГОДИШЊИЦА

грама. Србија, говорио је краљ, мора бити спремна ·

да се томе одупре. Тога ради јој треба војска. Војске не може бити без буџета и без нових издатака. Тога ради на дневном реду мора остати реконструкција, војске, и тога ради у овај мах не може бити места уставноме питању.

После овога, развијања основице којим је краљ хтео да унапред избегне говор о уставној промени и да унапред извуче из дискусије војску и војни буџет,

краљ положи питање: мислимо ли да је за Гарашани-

ново министарство повољан моменат да одступиг Ми смо одговорили да је том неизбежно и оправдано, јер се влада сама љуља и колеба и сама себи не верује већ од толиког времена. Земљи, међу тим, треба јака влада, п на питање краљево о томе да ли да се одмах позове, јака влада или да се пзмеђу Гарашанинове и нове владе позове, као прелаза ради, неки пословни кабинет, ми смо одговорили настојавањем да би земаљском интересу боље одговорила чистија ситуација, с дефинитивном владом, пошто пословни кабинети ретко кад имају потребног ауторитета.

После тога је краљ питао: шта ми мислимо о програму нове владе7

Држећи се ајде-тетоте-а ми смо одговорили да једини начин да се дође до јаке владе у томе је, да јој се за програм постави промена устава. Без тог програма, рекли смо, не може бити јаке владе, па да у њу уђу и привидно најјачи људи.

Краљ је на то учинио напомену да ли то што смо

врдили није у супротности с нашим тврђењем у аде-_

тетојге-у, да устав треба да буде дело свих странака, и како би се то могло извршити у практици7 Алузија је била на ондашње растројство још неамнистованих радикала. Ми смо одговорили да је оно писано 11—14-ог декембра и да одговара потпуно ондашњој ситуацији. Али, ако краљ искрено хоће, могло би се у томе и сад успети, пошто нема сумње да би радикали, уза сву борбу, у последњем часу нови устав оберучке претпоставили староме.

По том је дошао разговор на буџет. Ми смо предлагали по што по то реални буџет, трошкове спрам

стварних прихода, како би се једанпут Финансијско.