Godišnjica Nikole Čupića

"

БУГАРСКО-СРПСКИ РАТ И ОНОВРЕМЕНЕ КРИЗЕ с,

питање збацило с дневног реда и како би престало. бити хидра, којој одмах нарасте друга глава чим јој се једна одсече. Финансије, казали смо тада, треба разумно али из корена излечити, да се уништи досадашњи обичај, по коме се све трошило пре но што се у џеп стави.

Још је било разговора о изборима. Скупштини изабраној зими 1884 године мандати су (због претходног распуштања) били истекли с крајем 1885, и правилно се с њоме није могло радити. Том приликом је краљ казао да је изборно питање механичне природе; што отму капетани, оно је мњење народно. Ми смо, међу тим, тврдили да је за Напредну Странку ситуација истоветна с оном која је била за изборе 1883 године, с тим да је Напредна Странка далеко више растројена но што је то била 1883 године.

У целом разговору краљ је био веома резервисан. Уставно питање није хтео ниједанпут да додирне изреком сам, и говорио је о њему само поводом нашега. говора. Није хтео да излази·из оквира ондашње ситуације, и о њој је тражио оцене или савете. По мом мишљењу он је тражио само оцене, пошто је већ о свему имао тада мишљење утврђено, и само је његовом извршењу прилазио с извесном сценеријом и Формалпостима. На крају је изашао кабинет М. Гарашанина, нови скупштински избори и тобожњи програм просте реконструкције.

Али је све то трајало мало. Још из рата залегло се неповерење према краљици Наталији, по том брачна распра и развод који је однео кабинет М. Гарашанина. Околишним путовима изашло се ипак не само на извршење онога што је нацртано у другом делу алдешетоје-а негс чак и на абдикацију, ма да она није озбиљно ни улазила у аде-тетојге.

5 ж ж ожЖ Пад кнеза А. Батен- По Букурешком Миру, који је берга. Измирење Ср- о упзбегао све детаље, питање Источне бије и Бугарске. а : 5

Румелије остало је Турској и Бугарској, и тај га је мир застао као уређено актима султановим. Земља Бреговска, која је и била први повод распри, остала је у бугарским рукама. Питање о трго-