Hemija : za srednje škole

o

131

киселином кувамо, па се распадају у своја два гликозна. састојка (инверзија):

С 02. 0. ОН О, + НО = СНО = C,H,,O,

При овоме се тршчани шећер распада у декстрозу и ле-

вулозу, а млечни шећер у декстрозу и лактозу. Полигликозе су такође гликозни анхидрити, и то

СНО, или · .

CH,. CH. CH{OH) . OH(OH) . CH{OH) . CHO

d==

[0]

само што су у њима по неколико таквих молекула спојени у Један (СеН,О,),. И одиста, полигликозе прелазе у гликозе кад их у води са каквом киселином кувамо:

(Сен 0), Пе О пон ,0,

На тај начин производи се из штирка грожђани шећер.

Гликозе С,Н,,О,. Главни представници јесу: грож= Ђани шећер (декстроза), воћни шећер (левулоза) и лактоза.

Грожђани шећер (декстроза) СНО. Има га у слатком воћу и у меду поред воћног шећера. У шећерној болести налази се и у мокраћи човечијој. Поменуто је да дигликозе и полигликозе, куване у закишељеној води, прелазе у овај шећер, па се из штирка производи на тај начин и Фабрично.

Грожђани шећер је бео, кристаласт и сладак; раствара се у води лако. Овим шећером поправља се Неслатка шира грожђана:; кад је печен служи као боја за рум, коњак и друге ракије; носластичари га употребљују у место меда.

Воћни лећер (левулозај СНО, Налази се у слатком воћу и у меду поред грожђаног шећера. Овај шећер не може да кристалише; у води се јако раствара; слађи је од грожђаног тећера.

O