Hemija : za srednje škole

146 -_

ускисло тесто пече, надима се у њему овај гас (п алкохол) и гради оне шупљике лебне. | -

Сирћетно врење. Разблажене алкохолне течности (вино, пиво) укиселе се, T. j. претварају се у сирће, кад на ваздуху стоје. Ту се алкохол оксидише у сирћетну киселину кисеоником ваздушним, али тај хемизам посре-_ дује нарочити Ферменат (Мусодегта асенј; он предаје алкохолу кисеоник из ваздуха, који му је за ову оксидацију потребан. |

- Овим врењем пџроизводи се сирће, и то у домовима из вина пли пива, а у фабрикама из разблаженог шпиритуса. Буре за кишељење вина (сл. 43) пма две избушене преграде, међ конма је иверје натопљено сирћетом. Вино се сипље одозго п оно капље на иверје, па се кисели. Рад обнављања утрошеног ваздуха, буре има у наоколо рупе. На славину се точи спрће са дна.

Врење млечне киселине. Један нарочити Ферменат (Mycoderma lactis) mperBapa гликозе у млечну киселину:

СНО, = 26,80, |