Higijena sela : sa 200 slika, planova i nacrta

– [55»

уквареног, ужеглог кукуруза, рано обраног и недовољно сувог, проузрокује тешко оболење пелагру' — црвену болест (мајасил).

· Варшва: пасуљ, грашак, сочиво и пиринач су

врло добра храна, кад се добро скувају, узму у до- 5

вољној количини и још зачине машћу или зејтинома не да се јуре тврда зрна по чинији.

__Ако се варива: пасуљ и грашак искувају, па. процеде кроз цедило (ђевђир), добија се каша, која: је лака храна и за децу. Од ових варива сваки може да има једно или више према климатским. приликама и да остави да има за годину дана.

Поврће је добра храна како свеже тако и остављено за зимницу (конзерва). Спанаћ, зеље. кромпир, келераба, карфијол, боранија, патлиџан,. цвекла, шаргарепа је врло добра храна спремљена са месом или без меса а зачињена машћу или зејтином. За зиму оставити бораније, цвекле, сок од. · патлиџана, кромпир и шаргарепу.

Занчини се на селу једу много, нарочито луки' паприка, која често замењује варивоим поврће. Лук: је добар зачин само уз друго јело. Паприка нема: никаквих хранљивих састојака. Она проузрокује: разна оболења. Против ње се буне, кад се једе, сви наши органи: очи сузе, уста букћу, штуца се, зноји се, осећа се бол у желуцу па и на гузном' цреву. Па ипак све то не смета, да се на селу једе:

много паприке, да се куће оките венцима паприке ·

и чаброви напуне, место да се остави које друго: корисно вариво.

Зашто је то тако, лако је објаснити, кад се узме, да се на селу једе сув хлеб, проја ладњача, посан тврд сир, лук, па је потребно, да се желудац, чиме надражи, да узме ту сувопарну храну. Кад би се тај јеловник мало изменио и према потреби удесио, онда се не би ни најмање осећала потреба за паприком. |