Istočnik

Стр. 184

ИСТОЧНИК

Бр. 12

-вина удовицама и сирочади умрдих чланова преко овоземских порез них уреда, затражити посредовање земаљске владе. Али и руковање са самим мировинским фондом подлежи врховном надзору земаљске владе, којој остаје придржано право, да у свако доба загледа у све књиге и списе, који се односе на управу мировинскога фонда те да како од одбора, тако и од митрополитске конзисторије разјагањења заиште. § 29. Непосредну контролу над руковањем са фондом за осигурање (§ 15.) врши у погледу на то, што је овај фонд искључно од земаљских средстава основан, земаљска злада за Босну и Херцеговину, која ће и одрецбе ради елоцирања главница овога фонда учинити споразумно са сарајевским архиепископом и митрополитом. Пријелазнз установе. § 30. Сви сада већ рукоположени српско-православни свештеницп овоземских епархија, у колико нијесу већ навршили шездесету годину живота и још не стоје у другом којем одношају издржавања удовица и сирочади, могу приступити к овом мировинском фонду. С тога не могу свештеници, који су од државе збринути, у исто вријеме бити и чланови овога завода. § 31. Чланови на темељу § 30. примљени, морају осим годишњих сгатутарних приноса (§ 5.) плаћати и једнократне статутарне приносе, а то су у § 12., слово б) установљене таксе.

Из АЕМ. консисторије Дабро-босанске. Рукополоасења. Милош Радић, свршени богослов, рукоположен је у Сарајеву 14. маја за ђакона, а 14. јуна о. г. за презвитера и постављен за свештеника на парохију Виочане, у протопрезвитерату прњаворском.

ЕЗБАНИ Т 1Н О. О условима нормалног Љивота хришћанске породице. Од професора А. А. Бронзова. (Наетавак.) III. Начела, која владају у одношајима између родитеља и дјеце, браће и сестара и т. д. Брак је дакле правилнија појава, него нкакви друкчији одношаји између људи и жеиа. Брак даје и дјецу. Но породица се не