Istočnik

Сгр. 240 ИСТОЧНИК Бр. 15

нути наши старији оци, она браћа свенгтеници, који су окружени многијем члановима своје породице, — слабом женом и нејаком дјечицом. Од сада ћемо вишијем полетом моћи порадити за род свој и мирније и безбрижније полазити са овог свијета, Јер нам неће бити приморана жена и дјеца, да се послије нас потуцају од немила до недрага, изгледајући, ко ће им дати кору хљеба. Сретна замисао Ваша и успјехом крунисани рад нек су Вогом благословени, а ја вам још једном кличем као родол>убивим покретачима и добротворима српског свештенства са благодарношћу и из дубине срца свог: Хвала Вам!

I

и т у љ а.

■|" Миле Оетојић, парох ракелички приједорског протопрезвитерата, преминуо је 10. јула о. г. у 70. години живота, а у 47. своје свештеничке службе. 'ј' Јован Илић, свештеник и помоћник протопрезвитерата и пароха тешањског, преминуо је 18. јула о. г. у 34. години живота, а 16. своје свештеничке службе.

Званични огласи. Српско-православна АЕМ. консисторија Херцеговачко-захумска. Бр. 502. РеФ. I., бр. 262 ех 1898. ЗЕП Д И К Т_ Позива се Сава Матић из Лијешева (котар Високо у Босни), сада непознатог боравишта, да се пријави овоме духовноме суду, било 1 писмено или усмено, до конца Октобра т. г., ради тужбе, заметнуте за развод брака против њему од стране његове напуштене супруге Анђе, ро^. Живак из Борчана (котар Коњиц у Херцеговини). У случају, да се поменути Сава Матић не пријави овоме духовноме суду кроз горе означено вријеме, након истека овога одржаће се главна расправа и тужба за развод брака ријетлиће се по односним прописима, а на темељу прибављених доказа. У Мостару, 7. маја 1898. з —2 АЕМ. консисторија Херцеговачко-захумска. „Источник" излази два пута и то 15. и пошљедњег дана у мјесецу. Цијена је листу на цијелу годину 4 фор., а на пола године 2 фор.; за стране земље на цијелу годину 5 фор., а на пола године 2.50 фор. Учитељима основних школа и ђацима даваће се лист у пола цијене. Претплата се шаље администрацији листа, а рукописи уредништву. Рукописи не враћају се.

Прва српска штампарија Ристе Ј. Савнћа, Сарајево.