Istočnik

Бр. 2

Стр. 31

прихода шеног имања има прикупити толика сума. како би се могла подићи једна кућа са 12 соба и кујни, које би се сиротињи бесплатно за становање давале; да по истеку тога времена цијелим приходом има српско-православна црквено-школска општина управл.ати по својој увиђавности „н а добротворне цијељи, а нарочито на оне сврхе, које би одговарале, интересима ч користи травославне цркве, срискога народа, као и васиитању и школовању нашег нараштаја и иодмлатка. а На пошљетку је изразила зкељу српско-православној црквено-школској општини у Сарајеву, да се из прихода њеног имања издају примјерне штипендије двојици питомаца, који би као одлични матуранти са гимназија у Сарајеву или Новом Саду, или Карловцима или Биограду похађади виша богословска училишта у Атини, Кијеву или Халки. И ови младићи требају да буду из Босне, то да п као такови ио свршетку духовне академије иослуже у корист иравославља и сриског народа у Босни ." — Завјештавајући и неколика фидејкомиса као и неколике доживотне потпоре и покретне ствари своје својим сродницима, опрашта се са многобројном својом родбином и преклиње их на поштовање њене пошљедње воље, те тај пасус из тестамента ради његове дирљивости доносимо овдје: „Драги моји братићи и братичне! Ово је пошљедњи опроштај ваше тетке с вама; ја сам вас за живота све љубила, а при мојој смрти са мојим покретним иметком у стварима и незнатним покућанством нијесам могла, да све чланове наше простране фамилије задовољим, те ове маленкости, које сам раздијелила, то не спада у какво значајно нашљедство, но то су само знакови успомене од ваше тетке, те вас молим немојте зажалити на мене, ако нијесам могла да што више учиним; и препоручујући Вам свима, да и ви настојите да се у свему без икакве измјене по мојој пошљедњој вољи и распореду у овом тестаменту извршн. Свакн од Вас, који би ме осудио и показао се непризнателним, те би покушавао да поквари овај мој завјештај, тај би окаљао своју савјест и постао би грјешник пред Богом, те нек се добру не нада — Изведите и уредите све како стоји у овом тестаменту. Тако вам Бог помогао!" Покојница се бојала, да се неће наћи од њених сродника когод, ко би њену љубав према српској сиротињи и проевјети послије њене смрти онемогућио, те оваким дирљивим начином прашта се са својом родбином. — Покојница појимајући задатак овоземног живота жИвјела је хришћански и завршила га у 70 години своје етарости 21. овога мјесеца окрунивши га још једним патриотским дјелом, које ће јој сачувати успомену у српском народу, као његове велике добротворке.

КњиЉевне вијести. Српске народне приповијетке, из збирке Омер-бега Сулејчанпашића-Скопљака. Цијена 30 новчића или 80 пара дин. Чист приход намијењен је за подизање споменика српском пјеснику Сими Милутиновићу-Сарајлији. У овој књизи су ове приповијетке: 1. Индијски владар и багдатски трговац; 2. Златно дрвеће ; 3. Путовање цара и везира; 4. Бег и Циганин; 5. Риџалов син ; 6. Стамболски царевић и индијска султанија; 7. Човјек, жена и ђаво; и 8. Ћоше ефендија. — Књига је овеће осмине и има 50 страна. Прва српска штампарија Ристе Ј. Савпћа и друга. Сарајево 1898.

Званични огласи. Српско-православна АЕМ. Консисторија Дабро-босанска. Број 3494 ех 1898. ~РеФ. I. број' 1388 ~ ЕДИКТ. 3-2 На молбу Ендокије Ерегер, рођене Костић у Сарајеву, расписује се едикт и позива њезив законити супруг Леон Егерер, родом из Вје-