Istočnik

источник

Стр. 159

објављена, изостављен неки ставак, — који поменуте новине додавају, — и да изостављење тога ставка, којисадржава важну изјаву, чини се чудноватим; те да на очиглед такових чињеница сасвим се лако разумјети може: за што српски заступници настављају своје дјеловање, а Патријаршија се не устеже примати притужбе, које ови поднашају.— Наложено нам је, да изјавимо, да су ови извјештаји „Србобрана" по свему неосновани. Ставак, што га овај лист додаје, јест умишљен п не постоји у званичном тексту патријаршеске и синодалне окружнице. А што се тиче оне четири особе, које су са неким молбама прије неког времена из Босне и Херцеговине у Цариград дошле, препоручено им је по одлукама, донесеним по светом Синоду, да се — пошто овдје даље немају никакве мисије —- вра^е дома и да престану доносити Патријаршији сличне молбе, јер није више никако могуће, да се те молбе узимају у обзир." Дар цркви. Побожна хришћанка А н ђ а, жена М и л е Петровића трговца из Кључа, при смртном часу свом подарила је у српско-православну цркву у Кључу 30 фор., као прилог њен за набавку Христова гроба у исту цркву.

КњиЉевне вијести, Хрншћанска књижнца. Број 1. Сјећајте се, дјецо, пете заповједи. Српска штампаријау Загребу. 1899. У жељи, да сваки, па и најсиромашнији правосл. Хришћанин узмогне себи и својој дјечици набавити књижица, које би у доконим часовима читали п учили се, како треба љубити Бога и ближњега, — латих се труднога посла да издајем у преводу или оригиналу религиј.-моралнога садржаја књижице, којима би се утврђивала вјера и побожност у народу српеком.—Овако испраћа прву малу књижицу у народ њен писац Јован Петровић, свештеник-катихета и професор у Загребу, наш вриједни сарадник и писац „Религиозно-моралних листића", који већ дуже времена у овом листу сталну рубрику запремају. Ова књижица садржи једну моралну поуку упућену непосредно младежи нашој потсјећајући је на њену дужност према својим родитељима. Овакове поуке су добро дошле у данашњем времену и родитељима и дјеци — родитељима као васпитно средство. а дјеци као поучна лектира, и прикладне су за раздавање дјецп нарочито прнсвршетку школске године, кад она — у радостп што су свршнла школску годину радо завнрују у књиге, које су као награду добила. Дјеца ће прочитатп ову књижицу и њихова инстиктивна љубав према родитељима биће оплемењена вјерским утицајем, а честити писац није шта друго ни желио, јер је књижици тако малу цијену ставио, да је и најсиромашнији набавити може. Цијена је књижици само 2 новч., а ко би наручио 100 комада добио би нх без поштанског трошка. Најтоплије препоручујемо ову књижицу свима родитељима, који желе својој дјеци добра дочекатн. Нарочито пак препоручујемо је браћи свештеницима, да би је они својим добротворним посредовањем учпнилн приступачном нашем подмлатку. За наручбе се ваља обраћати на писца у Загреб.

Званични огласи. Српско-православна АЕМ. Консисторија Дабро-босанска. Бр. 68 7., ех 1899. 3 ~ 3 РеФ. I., бр. 264. -С С™ Овијем се даје иа знање отсутноме Леону Егереру из Вјеличке у Галицији, да је консисторија именовала свештеника Јована Ђокића, нароха сарајевскога, да туженог Леона Егерера у брачном процесу са законитом супругом Јевдоксијом рођеном Костића из Сарајева за-