Istočnik

Стр 238

ИСТОЧНИК

Бр. 15

Послије св. литургије крене Њег. Високопреосвештенство у српску школу, гдје га дочек-а црквено-школски одбор са свима општинарима. Ту им је говорио о цркви и школи, слози и љубави и т. д. Послије подне дође Његово 15исокопреосвештенство са свом пратњом у школу гдје је примао странке до пред вечер. И тако наш архипастир пробави у овом нашем малом мјестанцу на све опште задовољство до понедјељка т. ј. 3. јула кад пође натраг у Бихаћ. Кад ее чуло да ће Његово Високопреосвештенство у понедјељак у 6 сати изјутра одлазити, овдашње грађанство спреми се, те у 11 кола испрати високог госта уз звонење звона и пуцање прангија до границе петровачког котара — Врточе, гдје се неки опростише са својим архииастиром цјељујући му св. десницу и вратише се натраг, дочпм впше Петровчана наставише пут даље до у Беловац, гдје бијагае путнички ручак припремљен. Послије ручка наши ГГетровчани пратиоци љубећи св. десницу опростише се од свог милог госта пожеливши му „Сретан пут" п кличући „Живио" ! Новак.

Разно. Ирослава нревишњег рођендана у Сарајеву. Као сваке тако и ове године ова је свечаност извршена на најсвечанији начин. Јога 5. о. мј. по подне варога је добила свечан изглед. По главнијим улицама са кућа лепргаале су се заставе, а радње бијаху са разним емблемима украгаене, а кад се отпоче ноћ спугатати, главнија мјеста почегае се претварати у слигее, које је могла само жива фантазија измислити. Мостови, на Миљацки, неколике триумфалне капије, капија од тврђаве, градска вјећница и многа друга јавна и приватна здања трептише у мору разнобојне свјетлости. Ватромет са тврђаве и опход војене музике по вароши у 8 сати чинише своје, да се човјек заиста осјећаше пренијет у прилике какове источњачке приче. Град Сарајево и овом приликом даде јасног доказа о свом дубоком поштовању и љубавн према узвишеном Јубилару. Свечаност је на сами дан 6 авгусга продужења божанетвеним молитвама у богомољама и иримањем честнтака и изјава оданости у Конаку прије подне, а послије подне разним банкетима. У српско-православној новој цркви служио је тога дана божанствену службу и бласодарење Његово Високопреоевештенство господин митрополит Херцеговачко захумски Серафим, који се већ од дужег времена бави на Илиџи ради опоравлЈања здравл>а. Послије богослужења Његово Високопреосвештенство господпн Митрополит праћен свештенством и представннцима српско православне црквено-школске општине сара јевске отишао је у Конак и у име народа и свештенства поднио најскромније честитке, са најтошшјим жељама, да премплостиви Бог поживи љубљеног слављеника, и завршио је ускликом „Живио". Његова Преузвишеност поглавар земаљске владе госнодин барон Аиел захвалио се на симпатичним изјавама и обећао, да ће их поднијети пред узвишено пријестоље.

Књитћевне вијести, Ирва збирка Проповједи. Написао Тимотије Димитријевић, свештеник Суботички. Дијена је књпзн 2 круне, а добити се може код ппсна у Суботици (Бачка).