Istočnik

Стр. 390

Вр. 24

Оа свијем сиромашнијем странкама, нарочито ђацима при почетку школске године и ако се извод издаје на захтјев неке власти службено, онда се исти издају бесплатно. Позивајући пречасно свештенстно, да се од сад строго придржава ове наредбе, стављамо окружиицу од 8. октобра 1892. број 1925. изван крјепости. У Сарајеву, 16. децембра 1899. АЕ и Митрополит Дабро-босански: ВЈксиаи.

Из АЕМ. консисторије Дабро-босанске. Прелјештења. Лазар Ожеговић, досадањи парох В.-Кобашки у протопрезвитерату Прњаворском премјештен је 23. дедембра о. г. на парохију Масловарску у протопрезвитерату Котор-Вдрошком. — Данило Адамовић, досадањи парох Имљански у протопрезвитерату Котор-Варошком премјештен је 23. децембра о. г. на парохију Варошлучку у протопрезвитерату Травничком. — Оимо Б а њ а д досадањи нарох Благајски у протопрезвитерату Бу гојанском премјештен је 23. децембра о. г. на парохију Имљанску у протопрезвитерату Котор-Варошком.

И ЕЗВАНИЧНО.

Религијозно-морални листићи. Наагајењено православној српској иладезки и свакои Хришћанину. Превео и попунио: Јован Петровић, свештеник-катихета и професор у Загребу. Како да се најљепше проводе празнични даниР Зло радити не ваља ни у радне дане, а још је горе — зло радити на празник: као што је црква дом, одре^ен за службу Богу, исто је тако празник вријеме, одређено за службу Богу. И за то је, на примјер, гријех, — красти ма гдје, а украсти што у цркви још је грјешније, јер је она мјесто Вожје; гријех је псовати ма гдје, а свађати се у цркви — сачувај Воже, опет за то, што је она мјесто Божје. Ето тако треба гледати и на празнике: гријех је, на примјер, сва^ати се, тући се у свако вријеме; још је грјешније чинити то на празнике, јер је празник вријеме Божје. А што треба о томе много и