Istočnik

Стр 96

источник

Бр. 6

Лросвјета. Лист за цркву и школу. Год XI. Издаје канцеларија министарства просвјете и црквених послова. Излази половином свакога мјесеца у свескама. Цијена је у Црној Гори 2 фор.. а изван ње 3 фор. Претплата се шаље адмивистрацији, а сва писма и новине уредништву. К. ц. државна штампарија Цетиње, 1900. Просветни Гласник. Службени лист министарства просвјете и црквених послова краљевине Србије. Год. XXI. Одговорни уредник: Јован Миодраговић. „Просветни Гласник" излази у мјесечним свескама од 7 и више табака на великој осмини. — Стаје годишње: за Србију 12 динара, за друге земље 15 дин. (франко)' Претплата ое шаље Управи Државне штампарије краљевине Србије у Виограду. Штампа Државне штампарије. Биоград. 1900.

Јосиф Блажик парох Височнички, Сребрешиког протопрезвитерата, преселио се у кјечност 7. марта о. г. у 53. години живота, а у 34. своје свештеничке службе. РистО Мати^, парох Каменскп, Гламочког протопрезитерата, умро је 17. марта о. г. у 47. години живота^ а у 23. своје пастирске службе.

Званични огласи. Управа српско-православне митрополије Зворничко-тузланске. Број 108, ех 1900. 3—3 Е д и к т. На молбу Илије Лазнка, тежака, из Тетиме, котара Вијељинског да се са законитом супругом, Станом, ро^еном Зекића, тежакињом из Пукиша, котара Брчанског, због прел>убе и злобног напушташа, брачно разведе, — позива се отсутна Стана Лазића, рођена Зекића, која се сада негдје у краљевини Србији налази, да се личоо или писмено овој митрополитској управи као надлежном духовном суду пријави, илп мјесто својег становања означи и себи заступника постави најдаље до краја мјесеца маја о. г., јер ће се у противном започети брачни процес са Стани елужбено постављеним засту пником продужити и коначно ријехиити. У Д. Тузли, 10./22. фебруара 1900. Управа српско-православне митрополије Зворничко-тузланске. „Источник" излази два пута и то половином и крајем мјесеца. Цијена је листу на цијелу годину 4 фор. или 8 круна, а на пола године 2 фор. или 4 круне; за стране земље на цијелу годину 5 фор. или 10 круна, а на пола године 2.50 фор. или 5 круна. Учитељима основних школа и ђацима даваће се лист у пола цијене. Претплата се шаље администрацији' листа у Сарајево, а рукописи уредништву у Рељево код Сарајева. Рукописи се не враћају. Прва ерпека штампарија Риете Ј. Савића и друга у Сарајеву.